Vegyes tapasztalatokkal zárták a hagymatermesztők az idei szezont. Az eredmények több helyen intenzív termesztéskor is elmaradtak a szokásostól, főként az időjárási szélsőségek és növényvédelmi gondok miatt. Ezek pedig várhatóan a termesztés időzítésében, a fajtatípusok arányában is változásokat ösztönöznek. Még inkább előtérbe kerülhetnek a hosszabb tenyészidejű, kiváló minőségű, és ezáltal jobban tárolható fajták, mint amilyen a hosszúnappalos DARKSTONE F1 is. Három, a szakmában elismert termesztőt kérdeztünk az idei tapasztalataikról.

A Duna-Tisza közén a márciusi vetés utáni 90-100 nap rendkívül száraz volt, az első csapadék június első hetében érkezett meg, igaz, akkor felhőszakadásként, és a hőmérséklet még a hagymának is alacsony volt, tudtuk meg Varga Istvántól, a szabadszállási Róna Szövetkezet ágazatvezetőjétől. Az öntözésre berendezkedett szövetkezetben ugyan nem okozott gondot a szárazság, ám ez a tapasztalat is megerősíti, hogy az időjárási szélsőségeknek elsősorban a korai hagymák láthatják a kárát, és ez magyarázza, hogy évente 5-10 százalékkal nő az áttelelő hagymák aránya, véli a szakember. Az azonos költséggel termeszthető áttelelő hagyma kockázata kisebb, a június elején kezdődő betakarítása pedig akár augusztus végéig elhúzódhat, azaz a termése még ott van a piacon a korai vetésű fajták szedésekor.

A korai (100-110 napos) fajtákat a napégés is jobban veszélyezteti, mert az augusztus eleji forróságban túl gyorsan szárad a lomb. Talán nem véletlen, hogy hosszú évtizedekig – egészen a EU-csatlakozásunkig – az augusztus végén szedhető fajták uralták a termesztést. Persze ezeknél már vannak jobb, megbízhatóbb, többet termő hibridek, ám a rövidebb tenyészidejű fajták a környezeti stresszhatásokat nehezebben viselik.

A 130-140 napra szedhető hibridekkel ez a gond áthidalható, mert Lajosnap után már rövidebbek a nappalok, magasabb a páratartalom, és ennek köszönhetően szebben színeződik a páncél, nem veszít buroklevelet a fej, tehát jobb lesz a minőség. Varga István szerint a józan ész is azt kívánja, hogy ezek kerüljenek előtérbe. A DARKSTONE F1 is ebbe az érési fajtakörbe tartozik, az erős gyökérzetű, tripszre kevésbé érzékeny lombú hibrid megbízhatóan sokat terem, mutatós bronzpáncéljának köszönhetően a fejek piacosak és jól tárolhatók.


A hibridet a nemesítő Maraldi cég munkatársa, Simone Belletti is megnézte a Róna Szövetkezetnél Varga Istvánnal

Ugyanakkor Varga István azt is hangsúlyozta, hogy a hazai hagymatermesztés egyik legnagyobb gondja, hogy a betakarított termés zömét azonnal piacra viszik a termelők. Megfelelő tárolók híján a betakarítás után nagy az értékesítési kényszer, miközben az évente megtermelt 80-90 ezer tonna hagyma még a belföldi igényeknek is csak körülbelül a felét elégíti ki. Elfogadjuk, hogy a külföldi hagyma szinte egész évben jelen van, ahelyett, hogy tárolók építésével, a fajtatípusok megosztásával lehetővé tennénk a hazai termesztés legalább kétszeresére bővítését.

A Róna Szövetkezet idén 22 hektár áttelelő és 120 hektár tavaszi vetésű állományról mintegy 8000 tonna hagymát tárolt be, a hozam tehát nem szenvedte meg az időjárást. Varga István szerint a kezdeti szárazság, majd a nyári felhőszakadások ellenére a minőség is jobb lett a tavalyinál, köszönhetően a rendszeres öntözésnek, a szokásosnál is több növényvédelmi kezelésnek, és a valamivel alacsonyabb átlaghőmérsékletnek. A szövetkezet folyamatosan ellátja partnereit hagymával, és tavasszal, a vendéglátóhelyeket, közétkeztetést sújtó korlátozások miatt sem csökkent az eladásuk, csak valamivel vontatottabb lett.

A nagy hozamnak az egyöntetű állomány a feltétele

Békésben kicsit más volt a helyzet. Bondár Imre muronyi termesztő az átlagosnál gyengébbnek véli az idei évet, a hagyma hozama és az ára is elmaradt a várttól. A 8 hektár áttelelő hagymával elégedett volt, hiszen az rekordközeli termést adott, a 25 hektáron termesztett tavaszi fajtákat azonban a tenyészidőszak vége felé az idén is fertőzte a sztemfílium. Ennek a lombot betegítő kórokozónak ugyanis kedvezett a csapadékos, párás idő, és persze az is, hogy a környéken viszonylag sok a hagyma, és a vetésforgót sem tartja be mindenki. A fertőzés hatására elveszíti a lombját a növény, és így a fejek fejlődése is megáll. Ez okozhatta, hogy a kiváló békési talajokon hasonló technológiával gyengébb hozamok születtek, mint a Duna-Tisza közén. A szokásos 70-90 tonna helyett 60 tonna alatti az átlagtermés.

A korszerű hibridek vitathatatlanul többet és kiszámíthatóbban teremnek, mint a korábban termesztett hazai nemesítésű konstans fajták, mondta Bondár Imre. A hosszabb tenyészidejű DARKSTONE F1-et a tavalyi negyedhektáros kísérlet után már egy hektáron vetette. Egyöntetű, jó minőségű fejeket adott, erős páncéllal, így az eltarthatóságában is bízik. Bondár Imre áruházaknak is szállít, a termés kisebb részét tudja tárolni, így várhatóan jövő év elején fogy el a készlet.

Bondár Imre
Bondár Imre idén egy hektáron termesztette a DARKSTONE hibridet, és elégedett volt vele

A vetés után viszonylag hosszú száraz időszak következett, így folyamatos öntözésre volt szükség, később pedig a belvíz elvezetésére használták a rendszert, erősítette meg Bondár Imre tapasztalatait Dorcsinecz Balázs, a dombegyházi EURO Tész ügyvezetője. A tész 50 hektár hagymájából néhány táblában tönkrement az állomány. A többség azonban jó növényegészségügyi állapotban haladt a betakarításig igaz, előtte néhány héttel itt-ott náluk is elvitte a hagyma lombját a sztemfíliumos betegség. A betakarítást már nem nehezítette csapadék, inkább attól kellett tartani, hogy a magas hőmérséklet miatt megfőnek a fejek, ezért mésztejjel lefújták őket, és igyekeztek minél rövidebb ideig a területen tartani. Az üzemi átlag így is elmaradt kissé az előző évekétől.


A Piemontese típusú vöröshagymahibridet erőteljes gyökérzet és tripsztoleráns lomb jellemzi

Az EURO Tésznél nem termesztenek korai, rövid tenyészidejű vöröshagymákat, mert annak a betakarítása egybeesne a dinnye szedésével, valamint a silókukorica vágásával, a gépeket és az embereket akkor ezek a munkák kötik le. Ráadásul a hosszabb tenyészidejű hagymák kevésbé érzékenyek a betakarítás csúszására, érés után a talajban hagyhatók, ha úgy adódik. A tésznél minden évben tesztelnek egy-egy ígéretes fajtát, de sajnos az utóbbi tíz évben nem találtak átütő újdonságot. Az idén először vetett DARKSTONE F1-ben azonban a termelő lát fantáziát, így jövőre már öt hektárra kerül. Az egységesen 50-70-milliméteres hagymák szép bronzos páncélja zárt, az állomány egyöntetű, így géppel könnyen betakarítható, a hozama valamivel meghaladta a 60 tonnás üzemi átlagot.


Az EURO Tésznél látnak fantáziát a fajtában, jövőre öt hektáron vetik

Idén is augusztus 25-től szedték a hagymát, és mintegy tíz nap alatt végeztek. A tész kizárólag áruházakba szállít, és mivel vannak korszerű tárolóik, nincs eladási kényszerük a betakarítás után. A cél, hogy egészen február végéig, március elejéig ellássák partnereiket. Remélhetően most is így lesz, a kitárolás a tervezett szerint halad. A szakember szerint az áruházi értékesítést tavasszal sem viselte meg a pandémia annyira, mint a piacokat. A fogyasztók többet főztek, és igyekeztek egy helyen bevásárolni, így a hagymát is sokan az áruházakban vették meg. Az árra sem panaszkodhatnak, mert valamivel meghaladja a tavalyit, bár az áruházak a szokásosnál jóval erősebb akciókat hirdetnek.


Sötét, bronzos buroklevelek fedik a fejeket, a fajta neve is a keménységére, azaz a magas szárazanyag-tartalmára utal