B I O S T I M U L Á T O R O K   A   M E Z Ő G A Z D A S Á G   J Ö V Ő J E 

témában feltettük kérdéseinket termelőknek, mezőgazdasági tanácsadóknak, input anyagokat forgalmazó kollégáknak.

A válaszok igazolják, hogy a BIOSTIMÁLUTOROK használata a termesztésben nélkülözhetetlenné váltak.

Milyen a biostimulátorok fogadtatása az agrár-élelmiszerláncban manapság? Fontosnak tekintik őket? Milyen fejlődés látható az elmúlt években?

A biostimulator kifejezés mind a gyártók, mind pedig a felhasználók körében jól ismert kifejezéssé vált, mivel a termesztők többségének az ilyen típusú termékek használatára mostanában nagy szüksége van. A biostimulátorok alkalmazásával javítható növények stressztűrő-képessége, termésképzése és egyértelműen javulnak a termés minőségi paraméterei is. Mindez kihat a betakarítás utáni (post harvest) tevékenységekre, a feldolgozásra és az eltarthatóságra is, ugyanakkor nem veszélyezteti a környezetet és az emberi egészséget.

Tapasztalataid alapján milyen előnyei vannak a (növényi) biostimulátorok alkalmazásának?

A leglátványosabb eredményeket általában akkor érik el a termelők, ha a termelési körülmények kedvezőtlenek. Miután a környezeti stressz lassítja, vagy megállítja növényi fejlődést, a biostimulátorokkal végzett kezelések az esetek 99%-ában gyors és látható eredményt mutatnak.

Milyen kihívásokkal kell szembenéznie az agrár-élelmiszerláncnak a jövőben? Elképzelhető hogy a biostimulátorok döntő szerepet játszanak majd a növényvédelmi problémák leküzdésében?

Három visszatérő téma/probléma:

  1. időjárási körülmények befolyásoló hatása,
  2. növényi kártevők elleni hatékony védekezési módszerek
  3. munkaerőhiány

A biostimulátorok közvetlen hatással vannak az első két kérdésre, mivel az aminosav bázisú termékek tökéletesen kezelik az éghajlati szélsőségeket, hozzájárulhatnak a természetes immunrendszer erősítéséhez amivel hatékonyan harcolhatnak a termést fenyegető kártevők ellen, ráadásul egy jó kondicionált növény minden esetben jobban teljesít sőt munkaerő-hatékonyabb is.