A csonthéjas gyümölcsök (mandula, cseresznye, meggy, kajszi, őszibarack, szilva) nagy veszélynek vannak kitéve, mert a virágmonília már most virágzás idején képes fertőzni a termést.

Nagyon kevés olyan szer van, amivel virágzás közben is lehet védekezni a moníliás megbetegedések ellen, Ilyen a TEJSAVÓ és a CHITOPRON 5%

Monilinia laxa és Monília fructicola virágzáskor fertőznek, a bibén keresztül behatolva a virágok teljes pusztulását okozhatják, de a hajtás- és vesszőelhaláson túl huzamosabb ideig tartó folyamatos fertőződés esetén a fák teljes pusztulását is eredményezhetik, ennek első látható jele a nagymértékű mézgafolyás lehet.

A monília is járványszerűen képes fellépni, ennek három tényező adja az alapját:

  1. A kórokozó fertőzőképes alakja jelen van a területen.

A monília gomba micéliummal telel át a fás részekben, illetve a gyümölcsfán hagyott múmiákban.

Ezért is fontos a szüret utáni záró permetezés, ezt követi a metszés, majd a tél végi lemosó permetezés. A metszés során el kell távolítani a fertőzött ágrészeket, gyümölcsmaradványokat és a sérült hajtásokat. Ezeknek a munkáknak az elvégzésével nagyban csökkentjük a fertőzési források jelenlétét.

  1. A kultúrnövény érzékeny fenológiai fázisban van.

Mindkét monília faj virágzáskor fertőz a bibén keresztül, amennyiben az időjárás is kedvező a gomba szaporodásához. A csonthéjas gyümölcsfák teljes virágzásban a legfogékonyabbak a monília fertőzésre. A harmadik, hazánkban jelen lévő moníliafaj a Monilinia fructigena pedig a gyümölcsrothadásért felelős, ez később fertőzhet, mint az első kettő faj, mely sebzéseken keresztül (pl. jégverés, szélvihar) jut be a gyümölcsbe. Azaz, nem csak virágzáskor kell érzékenynek tekintenünk a fáinkat, hanem például egy jégverés után, vagy a gyümölcsmolyok, darazsak okozta sebzések következtében is.

  1. A fertőzésre hajlamosító időjárás.

A virágfertőző monília fajoknak a hideg, csapadékos idő igen kedvező. A micéliumok fejlődése, a konídiumok csírázása már 0 oC-on beindul, a járvány kialakulását a magas páratartalom mellett, a 8 – 10 C°-os átlaghőmérséklet, a hajnali ködképződés, illetve az erős harmat segíti a legjobban.

További információ a TEJSAVÓ a magas szervessav- és fehérjetartalommal, antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkező fertőtleítőről 

További információ a CHITOPRON 5% a növény ellenálló képességét a gombákkal szemben fokozó immunerősítő lombtárgyáról

További kérdés estén forduljon szaktanácsadónkhoz: 

Fülei Zoltán | +36 20 926 0783