Az agráriumban végzett kutatásoknak és kísérleteknek kulcsfontosságú szerepe van a terméshozam növelésében és a növény kondíciójának javításában. Az alábbi kísérlet azt vizsgálta, hogy az egyes termékek miként befolyásolják a termésátlagot, a minőséget és a növények ellenálló képességét.

A kísérlet Szentesen zajlott, Gulyás János, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének szaktanácsadójának irányításával. Gulyás János vezetése alatt a kísérlet nem csupán eredményeket hozott, de megmutatta azt a szakértelmet és tapasztalatot, amely elengedhetetlen a sikeres növénytermesztési gyakorlatok kialakításához.

A kísérlet célja a gyökeresedést stimuláló anyagok összehasonlítása volt, Multiflow F1 paprikafajtán vizsgálva. A megfigyelés 420 m2 fóliában zajlott, amelyen kb. 1500 tő paprika növekedett kiemelt közegben és kókuszpaplanban. Az ültetés időpontja április hó első hete, az első kezelés április 18-án zajlott. Az adagolás a szezon folyamán havonta egy alkalommal történt, kivéve az Aquamin esetében, amely hetente 50g/sátor mennyiségben került kijuttatásra.

Eredmények és összegzés

A kísérlet eredményei alapján egyértelművé vált, hogy a gyökeresedést stimuláló anyagok rendszeres használatával minőségi és mennyiségi javulás érhető el.

A különböző gyökeresedést stimuláló anyagok közül a Quik-link bizonyult a legkiemelkedőbbnek.

Az adagolás szabályozása és az egyes termékek alkalmazásának időzítése kulcsfontosságú tényezők voltak a sikeres eredmények elérésében. Heti rendszerességű adagolásával az Aquamin különösen figyelemre méltó eredményeket hozott a növények fejlődését és ellenálló képességét támogatva.

A gyökeresedést stimuláló anyagok hatása a növénytermesztésben egyértelműen megmutatkozott ebben a kísérletben. Az eredmények alapján a termesztők számára érdemes fontolóra venni ezeket az anyagokat, hogy maximalizálják terméshozamukat és javítsák terményeik minőségét. A kísérlet eredményei fényt vetnek a gyökeresedést stimuláló anyagok szerepére és jelentőségére a modern növénytermesztésben.

A kísérlet alátámasztása számokban: