KATICA VIRÁGMIX

Bizonyos virágfajok riasztják, mások vonzzák a rovarokat.

Ugyanakkor számtalan olyan természetben előforduló ragadozó és parazita rovar létezik, melyek megakadályozzák a növényi kártevők populációinak túlszaporodását, ezzel segítve a rovarfauna egyensúlyi helyzetben tartását.

Hasznos rovarok

A biológiai növényvédelemben is szaporított rovarokat az alábbi fő csoportokba sorolhatjuk:

parazita darázsfajok (Ichneumonoidea sp Cynipoidea sp Chalcidoidea sp)
fürkészlegyek (Aphidius sp., Aphidoletes sp)
ragadozó poloskák (Orius sp)
zengőlegyek (Syrphidae sp)
zöld fátyolkák (Neuropterida sp)
rablópoloska-félék (Phymata spp)
katicabogarak (Coccinellidae sp)
hunyópókok, vadászpókok, rákpókok (Sparassidae sp)
ragadozóatkák (Phytoseiidae sp Amblyseius sp)

A hasznos rovarfajok védelme, szaporodásuk zavartalansága érdekében védeni kell őket a rovarölő szerektől. (Bioracionális növényvédelem)

A biológiai egyensúlyi helyzet kialakítása mellett a hasznos rovarpopulációk nagy szerepet játszanak a termést hozó virágok beporzásával.

A hasznos rovarok életfeltételeinek támogatásához a pollent adó virágforrások elengedhetetlenül szükségesek, mert a hasznos rovarok bizonyos életszakaszaiban zömében virágpollennel és nektárral táplálkoznak.

Például több parazita darázsfaj lárva stádiumban, de jó néhány másik imágó formában is nektárral táplálkozik. A folyamatosan virágzó pollenadó virágfajok nemcsak a ragadozó rovarok fennmaradásában segítenek, de növelik azok élettartamát, és tojástermelésükre, szaporodóképességükre is jó hatással van.

A hasznos rovarokat csalogató egynyári virágkeverékek fejlesztésének egyik fontos célja a pollen és nektár folyamatos rendelkezésre állása az egész tenyészidőszakban.

Mivel a hasznos rovarok mérete és szájszervük szerkezete jelentősen különböznek egymástól, ezért nem minden virágfaj pollentermése egyformán hozzáférhető (vagy alkalmas) mindegyik hasznos rovarfaj fennmaradásához.

A virágkeverék összeállításakor nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a keverék sokféle különböző és gazdagon virágzó, jó pollenadó növényből álljon össze. A virágfajoknak különböző virágzási periódusaik, virágzatméretük, virágformájuk (pl. cső alakúak) és a színösszetételük legyen annak érdekében, hogy a lehető legtöbb rovarnak legyen kedvező táplálék.

Számos virágmag keveréket állítanak össze és kínálnak vetőmagkeverékeket a beporzó rovarok csalogatására, de ezek a keverékek nem mindig felelnek meg egy-egy adott specifikus célnak (pl. dinnyefélék beporzásához vagy bizonyos kultúrák rovarbiológiai egyensúlyának fenntartásához) és nem feltétlenül alkalmasak bizonyos régiók környezeti és éghajlati feltételeinek.

A célnak legmegfelelőbb keverék kiválasztása mellett arra is ügyelni kell, hogy klimatikus és talajviszonyok szempontjából a keverék az odaillő fajokat tartalmazza.

A növényfajok kiválasztásakor a legfontosabb cél a virágzás bőségének és változatosságának maximalizálása mellett az is fontos tényező, hogy az adott fajok (különösen a homokos talajokon) gombás-baktériumos betegségekre (pl. Rhizoctonia) lehetőleg ne legyen érzékeny.

VIRÁGZÓ NÖVÉNYEK ROVAROK CSALOGATÁSÁRA

A rovarcsalogató növényeket tavasszal (február végétől június végéig kell elvetni, ügyelve a fajok fagyérzékenységre.

Bizonyos keverékben lévő magvak jelentősen különböznek egymástól, megnehezítve a mechanikus vetőgép használatát. Sávos vetés esetén a vetőmagot célszerű száraz tőzeggel keverni és az előkészített magágyat kézzel bevetni. A keveréket enyhén be kell tömöríteni a talajba öntözés előtt. Mivel néhány virágfaj magja apró méretű, ezért ezeket a fajokat nagyobb mennyiségű tőzeggel kell vetni, így egyenletesebb lesz a magvak elosztása.


Gyomnövények helyett virágoskert

GYOMNÖVÉNYEK HELYETT VIRÁGOSKERT

Ideális esetben az összeállított virágkombináció legyen, könnyen hozzáférhető, könnyen termeszthető, az első virágok minél előbb hozzanak virágot és legyenek benne olyanok, amelyek a fagyokig folyamatosan biztosítanak pollent a rovaroknak.

Az egynyári fajoknak az évelő virágokkal szembeni nagy előnye, hogy gyorsabb a virágképzésük és a magot szétszórják.

Így a következő években jó eséllyel gyomnövények helyébe virágzó növények lépnek, ami pontosan egybeesik a gazda céljával: túlszaporodó gyomnövényeket váltsák fel a rovarokat csalogató és tápláló egynyári virágfajok.  Célszerű a kerti virágokhoz őshonos gyógynövény fajok magját is hozzákeverni, mert bizonyos gyógynövény fajokról (pl. kamilla) is szívesen gyűjtenek pollent a rovarok.


VETŐMAGKEVERÉKEK

Jó néhány kutatóintézetben végeznek vizsgálatokat, így a  Tudományos Központ kiértékelte a hasznos rovarokat csalogató, egynyári virágkeverékeket. A legsikeresebb egynyári virágmag kombinációk jelentősen növelték a rovarragadozók csoportjainak megjelenését, mely a BIORACIONÁLIS és  IPM (Integrated Pest Management) technológiák miatt rendkívül nagy jelentőségű.

Kísérleteink szerint az alábbi ajánlott őshonos virágkeverék összetevőinek vetőmagja könnyen szaporítható, viszonylag olcsó és laza szerkezetű homokos talajokon is könnyen termeszthető, június elejétől október végéig virágzott és minimális ápolást igényelt (homoktalajon rendszeres öntözést és gyomlálást a telepítés évében).

Az alábbi virágfajok elengedhetetlenek a biológiai egyensúlyi állapot létrejöttéhez és tartós fenntartásához.

Kísérleteink során a vizsgált virágzó növények közül a hasznos rovarokra gyakorolt hatása a következő fajoknak volt a legjelentősebb:

Kaliforniai mák (Eschscholzia californica)
Koriander (Coriandrum sativum)
Százszorszép (Chrysanthemum koronárium)
Őszirózsa (Layia platyglossa)
Napforgó (Helianthus annuus)

Körömvirág (Calendula officinalis)
Facélia (Phacelia campanularia)
Hajdina (Fagopyrum esculentum)
Kapor (Anethum graveolens)
Menyecskeszem (Coreopsis tinctoria)
Színes kerti pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)
Mézvirág (Lobularia maritima)