A növényi biostimulátorok olyan hatóanyagokat és/vagy mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények, melyek közvetlenül aktiválják és szabályozzák a gyökér és gyökérzóna működését, valamint lombra permetezve alapvetően befolyásolni képesek a növény anyagcsere folyamatait.

Alkalmazásuk célja a tápanyagfelvétel intenzitásának, hatékonyságának javítása, a stressz tolerancia növelése, a jobb termésminőség és mennyiség elérése.

A növényi biostimulátorokat az alábbi 9 kategória szerint osztályozzuk:

  1. humuszanyagok,
  2. komplex szervesanyagok,
  3. jótékony kémiai anyagok,
  4. szervetlen sók,
  5. algakivonatok,
  6. kitin és kitozán származékok,
  7. antitranszpiráns anyagok, és a
  8. szabad aminosavak
  9. hasznos élő mikroszervezetek

Ezen növényi kivonatok megfelelő arányát és a különböző előállítási módszerekből kinyerhető eszenciákat, mikroszervezeteket nevezzük biostimulátoroknak.

Természetesen a gyártó cégek ezen recepteket és alkotókat szigorúan őrzik, így biostimulátor és biostimulátor között lehetnek különbségek. 

A legfőbb különbség a szabad aminosavas biostimulátorok között az aminosavak előállítási technológiájában rejlik.

Nem mindegy milyen folyamat útján jutunk aminosavakhoz, mert ha nem kíméletes eljárással (pl.: kémiai hidrolizálás útján) nyerjük ki a fehérjékből az aminosavakat akkor sérülnek a peptidkötések. A MYR termékcsaládban található aminosavakat enzimatikus hidrolízissel nyerik, így biológiailag aktív, sértetlen formában, amelyek azonnal beépülnek, hasznosulnak, és “elvégzik a dolgukat ” a növényi szövetekben.