A növényi biostimulátorok olyan hatóanyagokat és/vagy mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények, melyek közvetlenül aktiválják és szabályozzák a gyökér és gyökérzóna működését, valamint lombra permetezve alapvetően befolyásolni képesek a növény anyagcsere folyamatait.
Alkalmazásuk célja a tápanyagfelvétel intenzitásának, hatékonyságának javítása, a stressz tolerancia növelése, a jobb termésminőség és mennyiség elérése.
A növényi biostimulátorokat az alábbi 9 kategória szerint osztályozzuk:
- humuszanyagok,
- komplex szervesanyagok,
- jótékony kémiai anyagok,
- szervetlen sók,
- algakivonatok,
- kitin és kitozán származékok,
- antitranszpiráns anyagok, és a
- szabad aminosavak
- hasznos élő mikroszervezetek
Ezen növényi kivonatok megfelelő arányát és a különböző előállítási módszerekből kinyerhető eszenciákat, mikroszervezeteket nevezzük biostimulátoroknak.
Természetesen a gyártó cégek ezen recepteket és alkotókat szigorúan őrzik, így biostimulátor és biostimulátor között lehetnek különbségek.
A legfőbb különbség a szabad aminosavas biostimulátorok között az aminosavak előállítási technológiájában rejlik.
Nem mindegy milyen folyamat útján jutunk aminosavakhoz, mert ha nem kíméletes eljárással (pl.: kémiai hidrolizálás útján) nyerjük ki a fehérjékből az aminosavakat akkor sérülnek a peptidkötések. A MYR termékcsaládban található aminosavakat enzimatikus hidrolízissel nyerik, így biológiailag aktív, sértetlen formában, amelyek azonnal beépülnek, hasznosulnak, és “elvégzik a dolgukat ” a növényi szövetekben.