A Novisem BV. és a ZFW Hortiservice Kft. meghívja Önt

ZELLERTERMESZTÉSI SZAKMAI RENDEZVÉNYÉRE

Rendezvény ideje: 2023 október 27. • 10:00
Rendezvény helyszíne: Csizmadi Kertészet

2347 Bugyi, Alsóvány Csizmadi major 1.
/47,249415, 19,127154/

9:30
Érkezés, regisztráció

10:00-10:15
Köszöntő • Rózsa Tamás ZFW Hortiservice Kft.

10:15-10:30
Zellertermesztés európai helyzete • Charl Dings Novisem BV.

10:30-11:30
Hibrid zellerfajták bemutatása: Boston F1, Calgary F1, Alpha

11:30-12:00
Zeller mosó, válogató gépsor és palettázó robot megtekintése

12:00
Szendvicsebéd

Megjelenésére feltétlenül számítunk.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részvételi szándékát, kérjük, itt jelezze:
info@hortiservice.hu
+36 76 411 836 / +36 30 791 4720

Ö S S Z E F O G L A L Ó

Október végén zeller fajtabemutatóra került sor a ZFW Hortiservice Kft. és a holland Novisem BV. közös szervezésében.
A szakmai rendezvény otthonául Csizmadi Imre kertészete szolgált, amely mind a zeller termesztésének, mind a postharvest technológiájának élvonalát képviseli. A rendezvényt kiemelkedő figyelem övezte mind a hazai, mind pedig a külföldi termelők körében.

Rózsa Tamás a ZFW Hortiservice Kft. szaktanácsadója elmondta, a termelők részéről érdeklődés és a nyitottság tapasztalható az új fajták iránt, ezért is döntöttek a bemutató rendezéséről. Az elmúlt évek a Boston F1, Calgary F1 és Alpha fajtákkal kapcsolatos tapasztalatgyűjtésről szóltak és az eredmények alapján bebizonyosodott, hogy mindhárom fajta kiválóan illeszkedik a termelői igényekhez és a piac követelményeinek egyaránt.

Az Alpha egy korai, magas felmagzással szembeni ellenálló képességgel bíró fajta, ezért inkább a szezon elejére javasolják akár hajtatásra, korai szabadföldi fátyol fóliás termesztésre.

A Calgary F1 annak ellenére, hogy nagy, 1,5kg-os gumókat is képes nevelni, inkább „leveles” értékesítésre javasolt a sötétzöld, felfelé álló lombozata és kiváló lombozatszerkezete miatt. Gumója sima, húsa szép fehér, Septoria és Cercospora ellenállósága kiváló. 

A Boston F1 hibridet a bemutatott fajták közül a legnagyobb növekedési erélye a kilós piacra teszi igazán alkalmassá. Hollandiában ezt a fajtát 70 000 db növény/hektáros állománysűrűség mellett termesztik.

Charl Dings a Novisem ügyvezető igazgatója a cégbemutatás során említette, hogy a vetőmag piac teljes vertikumát lefedik a nemesítéstől kezdve a vetőmag termeltetésen át egészen az értékesítésig. A Novisem portfólióját többnyire a réspiacnak tekinthető kultúrák alkotják, ahol a zeller kitüntetett figyelemben részesül. Folyamatosan emelkedő piaci részesedéssel vannak jelen Európa összes fontos zellertermelő országában, így az élvonalba tartozó Hollandiában, Lengyelországban, Németországban, Belgiumban és Franciaországban egyaránt.

A vetőmag termesztését az eltérő klimatikus viszonyok miatt a világ több pontján végzik a kockázat csökkentése érdekében. Miután a tengerpart közeli területeken jellemzően sokkal kiegyenlítettebbek a klimatikus viszonyok, mint a kontinentális területeken, így ők is a tengerpart közelében létesítenek vetőmag termesztő ültetvényeket Hollandiában, Dániában és Olaszországban.

Charl Dings szerint a hibrid fajták rendelkeznek a legnagyobb terméspotenciállal, viszont ehhez a termesztéstechnológiának, az öntözésnek és a tápanyag utánpótlásnak is igen jól kell működnie. Ahol a technológia nem olyan jó, vagy nem lehet a növény szükségleteit megfelelően biztosítani, ott a konstans fajták alkalmasabbak, azok ’megbocsátóbbak’ az esetleges hiányosságoknak.

A programon résztvevő külföldi vendégeket Fülei Zoltán, a ZFW Hortiservice Kft. ügyvezető igazgatója kérdezte tapasztalataikról. A rendezvényen jelen lévő szlovákiai disztribútor elmondása szerint a szlovák zellertermesztés felületét illetően nem tartozik Európa élvonalába, de az Alpha és Calgary F1 fajtával van már termesztési tapasztalatuk, a Boston F1-et idén próbálták először.
A Calgary F1 a három fajta közül kisebb növekedési eréllyel fejleszti gumóját, és a lehető legtovább tárolható, amit április – májusig szoktak raktározni. Macedónia északi részéről érkezett termelő már több mint három éve dolgozik mindhárom fajtával és nagyon elégedett velük.

Csizmadi Imre tapasztalatai szerint a zellerrel a legtöbb bevételt április, május és június hónapokban lehet elérni. Elsősorban a Sclerotinia elleni védekezésre kell termesztés során a hangsúlyt fektetni, de a tárolóba kerülő tételeknél a betakarító gép előtt járva is szelektálni kell, hogy minél nagyobb eséllyel elkerülhető legyen a fertőzött gumók tárolóba jutása. A 6 éves vetésforgóval nagy mértékben megelőzhető fertőzésveszély. A tárolandó gumókat a sikeres tárolás érdekében mielőbb le kell hűteni a tárolási hőmérsékletre – javasolta Csizmadi Imre.

Tekintse meg az eseményen készült összefoglaló videót