“Könnyebben értékesíthető egy különlegesen édes ízzel, magas beltartalmi értékekkel rendelkező paradicsom”
Számos fűszer-, gyógy- és zöldségnövény létezik, mely nemcsak friss zöldségként, salátaként, konyhai alapanyagként használható, de táplálkozás-élettani, egészség-megőrzési szerepe is bizonyított. Ezeket az átlagon felüli tulajdonságokkal rendelkező zöldségféléket funkcionális élelmiszernek is nevezzük. Különleges íze, kedvező élettani hatása és megszokottól magasabb beltartalmi értékei miatt magasabb áron értékesíthetők a piacon a funkcionális élelmiszerek.
A paradicsomfajták között több olyan fajtát is ismerünk, amelyet kedvező élettani tulajdonságai miatt funkcionális élelmiszerek közé emelnek. A Budapesti Corvinus Egyetem Zöldség- és Gombatermesztési Tanszékén végzett vizsgálatok szerint az ilyen, átlagon felüli beltartalmú paradicsomfajták kiemelkedő szereplője ZUCCHERINO F1.
Egészség megőrző szerep
A paradicsom egészség-megőrző szerepe, kedvező élettani hatása ma már a legtöbb fogyasztó számára elismert. Egyebek között tisztítja a vért és a vesét, serkenti a vérkeringést, gátolja az érelmeszesedést, csökkenti a koleszterinszintet, antioxidáns vörös festékanyaga véd az UV-sugaraktól és gátolja a daganatos sejtek képződését.
Kérdés, hogy minden paradicsomfajta egészségmegőrző szerepe egyformán hatásos-e, vagy léteznek olyanok, melyek kifejezetten és hatványozottan előnyös tulajdonságokkal bírnak?
FAJTAVÁLASZTÁS
Fajtaválasztáskor figyelmet kell fordítani, hogy a termesztett fajta különleges ízhatása mellett egészség-megőrző tulajdonságokkal is rendelkezzen.
A paradicsom genetikailag rendkívül változatos növény, könnyen nemesíthető, ezért a kínálatban egyre többször találkozhatunk a zöldségpultokon különleges alakú, színű, méretű és újabban magas cukortartalommal rendelkező ízletes fajtákkal.
A Budapesti Corvinus Egyetem Zöldség- és Gombatermesztési Tanszéke az elmúlt évek során számos, a koktélparadicsom szegmensbe sorolható fajtát vizsgált, amelyek közül néhány értékélését több beltartalmi értékre vonatkozóan is elvégezték. Külalak és beltartalmi értékek tekintetében a ZUCCHERINO F1 paradicsomfajtáról derült ki, hogy kimagasló cukor és beltartalmi értékekkel rendelkezik.
A ZUCCHERINO F1 hosszúkás, 15-25 gramm súlyú mini San Marzano típusú koktélparadicsom, bogyótermése már ránézésre is érdekességnek számít.
ÉDES ÍZ, ZAMATANYAGOK, CUKORFOK (BRIX°)
Beltartalmi értékekeit tekintve a ZUCCHERINO F1 abszolút különleges, szárazanyagra vonatkoztatott extra magas cukortartalmával: az egyetem soroksári üzemében termesztett mintát figyelembe véve 10,2 cukorfok (Brix°) volt a legmagasabb mért eredmény, de nem ritka a 12 Brix° felett regisztrált cukortartalom sem. Nem csoda, hogy a 77. OMÉK Biogazdálkodási Díját nyerte el legédesebb paradicsom kategóriában.
77. OMÉK Biogazdálkodási Díjról olvasson a cikkben:https://magyarmezogazdasag.hu/2015/10/21/legedesebb-paradicsom
Összehasonlításként: zöldségbolti pulton vásárolható paradicsom cukorfoka fajtától és termesztési körülményektől függően 3,2-4,5 Brix° közti értékek már kimagaslóan magasnak számítanak, a paradicsomot 4-es cukorfok felett már kifejezetten jó ízűnek érezzük.
ANTIOXIDÁNS TARTALOM
Kiemelkedően magas cukortartalma mellett a ZUCCHERINO F1 fajtának a vizsgált antioxidáns-kapacitása is magasabb volt. Érdekesség, hogy a magas antioxidáns-tartalommal bíró növények nagy részében savak dominálnak, ám a ZUCCHERINO F1 esetében a magas cukortartalom magas antioxidáns-tartalommal is párosul.
Termesztési szempontból lényeges, hogy a ZUCCHERINO F1 magas hozamú, betegségekkel szemben rezisztens és korán termőre fordul. Míg a legtöbb koktélparadicsom-fajta repedésre érzékeny, a ZUCCHERINO F1 még csapadékos időjárási viszonyok között is jól ellenáll a bogyórepedésnek.
A Kecskeméten termesztett ZUCCHERINO-t különleges íze miatt a piac gyorsan elfogadta és magasabb áron értékesíthető, mint más koktélparadicsom fajták.
Nem csak frissen fogyasztott zöldségként, salátaként, szendvics mellé, hanem önálló édességként, snack ételként is fogyasztják. A ZUCCHERINO F1 feldolgozási lehetőségei további perspektívákat nyithatnak a feldolgozóiparnak. Tárolhatósága, pulton tarthatósága is kiváló.
FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZER
Téli-kora tavaszi hajtatásban, akár hidrokultúrás/tenyészedényes termesztési rendszerben, viszonylag nagy lombtömeget nevel, a hagyományos paradicsomfajtáknál intenzívebb, folytonos növekedésű, nagy zöldmunka igényű fajta.
Termésmennyiség tekintetében is különbséget mutatott a ZUCCHERINO F1 a többi fajtához viszonyítva: a mért adatok szerint a hozam javarésze a tenyészidőszak első kétharmadára koncentrálódott, tehát a termés jelentős része magas árkategóriában értékesült.
Termesztői oldalról közelítve tehát, érdemes olyan új paradicsomfajta típusokat termesztésbe vonni, amelyek a piacon garantáltan keresettek. A koktélparadicsom ma már az áruházláncok pultjain folyamatosan, egész évben elérhető, ezért a különleges ízhatásokkal bíró fajtákra folyamatosan növekvő kereslet, emelkedő fogyasztói igény mutatkozik.
A termesztők fajtaválasztását a piaci igények változása és a tömegtermesztés lehetősége befolyásolja. A több lábon állás szempontjából szükséges olyan új fajtákat is termesztésbe vonni, amelyek beltartalmi, egészség-megőrzési és minőségi szempontból valamilyen hozzáadott értékkel a funkcionális élelmiszer kategóriába sorolhatók.
A ZUCCHERINO F1 koktélparadicsomot egyre nagyobb teret kap a fogyasztó körben, de beltartalmi értékei miatt, széleskörűbb terjedése nem kérdéses.